KORENMOLEN NOOIT GEDAGT

WOUDRICHEM

 

Vestigingsadres: Rijkswal 7 ( Zuid-West bastion) te 4285 AC Woudrichem

Telefoon: 06-50283248 (Bart Mols)  e-mail: info@molennooitgedagt.nl

 

'MEEL HAAL JE OP DE MOLEN'

 

Algemeen

Assortiment

AKG

Verkooppunten

Streekproducten

Recepten

Historie

Molen

Foto's

Contact en route

Links

 

 

 

 

 

NL-BIO-01

EU Landbouw

Skal 026994

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verkooppunt

Meeuwen

 

 

 

 

 

 

 

De Witte Molen - Meeuwen¹

In De Witte Molen te Meeuwen is het tweede verkooppunt van de producten van Korenmolen Nooit Gedagt ingericht. De Witte Molen wordt bemand door de enthousiaste en gedreven molenaars Aartjos Hak en Jan van Gelder. Beide molenaars slaagden in 2001 voor hun examen vrijwillig molenaar en draaien wekelijks met de molen die eveneens een grote rol vervult binnen het toerisme binnen de regio. Op de begane grond wordt een gedeelte van het assortiment aangeboden ; niet op voorraad zijnde artikelen en/of verpakkingsgroottes kunnen besteld worden. 

Openingstijden: zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur of na telefonische afspraak.

Historie

De molen te Meeuwen werd oorspronkelijk gebouwd in 1740 in opdracht van Van Hemert, Heer van Babyloniënbroek Eethen en Meeuwen. De dan naamloze in de volksmond 'De Meulen' genoemde grondzeiler wisselt nadien enkele malen van eigenaar. Via Van Bleyswijk, Vermeulen- van Heusden en Walraven komt de molen in 1922 bij een openbare verkoop uiteindelijk bij Jakob Vos terecht. Samen met molenaar Henk Vos runnen zij De Meulen waar tot 1940 met name graan ten behoeve van veevoer wordt vermalen. In 1941 wordt de molen voorzien van stroomlijnneuzen Van Bussel en tijdens de oorlog maalt de molen ook meel voor de bakkers in de directe omgeving. Op oudejaarsdag 1944 loopt De Meulen oorlogsschade op ; na de bevrijding vindt herstel plaats met onder andere en roede van de geheel vernielde molen te Brakel. Met hulp van zijn zonen bouwt Jakob Vos het malen voor boeren weer langzaam op en eind jaren veertig begint Vos een elektrische maalderij naast de molen, dit luidt een voorlopig einde van het windtijdperk in.

Verval en herstel

In de vijftiger jaren boort de familie Vos een nieuwe markt aan, die van duivenvoer, en met de molen wordt steeds minder gemalen. De kleine maalderij maakt plaats voor grote fabriekshallen en duivenhokken (ter promotie), de wind wordt definitief uit de zeilen weggenomen en een mengvoederbedrijf onder de naam 'De Witte Molen' wordt geboren. In de zeventiger jaren verkopen de broers Vos het bedrijf en de molen, die wel nog regelmatig wit geschilderd werd, staat er steeds verder vervallen bij en dreigt in 1980 zelfs afgebroken te worden. De Molenstichting Land van Heusden en Altena wordt voor een gulden eigenaar en zet zich in voor herstel. Herstel ter plaatse is niet mogelijk dus de molen wordt in 1987 over een afstand van enkele honderden meters verplaatst. Pas in 1994 volgt verder herstel door molenmaker Bos uit Almkerk. In 1995 wordt de molen nagenoeg maalvaardig opgeleverd en wordt Gerrit Vos (een van de zoons van Jakob Vos) aangesteld als molenaar. De verslagenheid is dan ook enorm wanneer Gerrit op Tweede Kerstdag 1998 komt te overlijden. Vanuit de Vriendenclub van de molen staan twee leden op die als molenaar willen fungeren en dat tot op de dag van vandaag met verve doen. 

Algemene gegevens

Plaats: Meeuwen

Gemeente: Aalburg

Adres: Kleibergsestraat 52, 4268 GC

Naam: naamloos (De Witte Molen ook wel De Meulen)

Eigenaar: Molenstichting Land van Heusden en Altena

Molenaars: Aartjos Hak, Jan van Gelder

Type: Ronde stenen grondzeiler

Functie: Korenmolen  

Bouwjaar: 1740/1987

Ligging: Markant gelegen aan de (provinciale) weg van Dussen naar Wijk en Aalburg 

 

Contactgegevens

 

Aartjos Hak                06-12582345

Jan van Gelder            06-53247691 

 

 

¹ Informatie afkomstig uit de folder 'Het verhaal van de Meeuwense Meulen' (2006)

Foto's Witte Molen op deze pagina: Aartjos Hak/Meeuwen 2004 en 2006

 

© Foto's: Bart Mols (tenzij anders vermeld) / Design: Bart Mols 2005 / Logo: Uitgeverij De Kazerne-Woudrichem / foto stadsgezicht: F. Klijn